Hoe ga je om met kritiek

Hoeveel je ook van schaamte weet. Je kunt er toch door worden verrast.


Soms ervaart je lichaam een overstroming aan schaamte, zonder dat je het weet of waarom dit gebeurd.

Ik wil je daarom graag meenemen in een verhaal waarin je ziet hoe schaamte je leven in sluipt, maar ook om te zien waar de schaamte nou echt ligt.


In 2010 moest ik voor het eerst een 60+ les invallen bij een sportschool. Hartstikke leuk om eens een andere les te geven, maar te gelijkertijd enorm spannend. Ik heb flink moeten oefenen op nieuwe pasjes, nieuwe benamingen en een veel trager tempo. Nadat ik deze les had gegeven, kwam er een mail binnen bij het management van de sportschool. Waarin een deelnemer erg enthousiast was over mijn manier van lesgeven. Met trots leerde ik deze email door… Totdat ik bij dit deel van haar e-mail aanbelandde:

“De les was erg motiverend. Hij is enorm energiek en entertaint zich een weg door de les. Ik vraag mij alleen af of hij wel helemaal past in het sportschool plaatje. Ik zou nooit zo’n jonge instructeur voor zo’n ouderen groep neerzetten, maar ja, misschien ben ik een zeurpiet ;-). “

Ik wist niet wat ik las…

Eigenlijk werd ik best kwaad, maar was ook in de war van deze opmerking. Ik heb de mail afgelezen, maar deze ging verder over wat puntjes die ze nog had over de sportschool en een korte vraag over haar abonnement. Ook stond er in dat ze haar dochter en haar kleinkinder over mijn lessen ging vertellen en dat die dan misschien wel een proeflesje zouden komen doen. Nou, bedankt!

In eerste instantie wilde ik antwoorden met iets in de richting als: “Wat heeft mijn leeftijd nou weer te maken met de les die ik geef. Ik doe dit werk alweer 2 jaar voor verschillende lessen.”

Maar het werd erger, want mijn tweede gedachte was: “Misschien ligt het niet aan mijn leeftijd, maar aan die van jezelf. Misschien kun je het gewoon niet meer bijhouden…”

Gemeen. Vals… Het kon mij niets schelen. Alleen al het feit dat dit niet gewoon rechtstreeks tegen mij gezegd werd na de les, maar via een mail naar het management werd gestuurd…

Natuurlijk heb ik dit allemaal niet verstuurd. Ik kijk wel uit.

Na een tijdje er nog over nagedacht te hebben, vroeg ik mijzelf af waarom het mij nou zo irriteerde? Ik bedoel, die vrouw mag toch haar mening hebben? En ze vond de les leuk… Ze wilde mij zelfs aan bevelen.

Dus na goed na te denken, kwam ik tot de conclusie dat ik gewoon onzeker was. Onzeker over iets nieuws wat ik had gedaan… Wat een moedige stap was, maar toch werd afgekraakt.

Op zo’n moment mag je best gekwetst zijn, mag je je best even in mineur voelen. Maar vergeet niet, ik had het toch maar even gedaan en een half jaar later wist die vrouw niet beter dan dat ik deze les gaf en was ze dikke mik met mij.

Door stil te staan bij wat je echt voelt, kom je verder dan gemeen en vals zijn. Verder dan haat.

Jezelf.

Je vindt je echte gevoel en vervolgens ook je kracht om dit te overwinnen.

  • C U Online 🌍

6 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven