Hoe laat ik angst voor andermans mening los

‘Mensen proberen vaak achterstevoren te leven: ze streven ernaar meer spullen of meer geld te hebben, om meer te kunnen doen wat ze willen, om gelukkiger te zijn. Maar eigenlijk werkt het precies andersom: eerst moet je ernaar streven te zijn wie je werkelijk bent, vervolgens doen wat je werkelijk moet doen, om te kunnen hebben wat je wilt.’

  • Margaret Young


Ik dacht altijd dat zijn wie je bent een eigenschap was die je wel of niet had. Dat de een gewoon heel makkelijk zichzelf is en de ander zich overal ongemakkelijk voelt. Maar gaandeweg leerde ik dat je zelf durven zijn geen eigenschap is, maar iets is wat je kunt leren en veranderen.

Zijn wie je bent is afhankelijk van de keuzes die je elke dag maakt.

De keus om trouw te zijn aan jezelf en daarnaar te handelen.

De keus om oprecht te zijn.

De keus om je ware ik te laten zien.

Het is dus een bewuste keuze. De een kiest er bewust voor en de ander niet. Maar er zijn ook mensen die bewust kiezen zichzelf te zijn en op andere momenten bewust niet.

Ik zie mezelf als de laatste persoon. Want ondanks dat ik inmiddels best veel over mezelf weet en wie ik ben, heb ik momenten dat ik word overvallen door onzekerheid en schaamte. Dat geeft je de druk om jezelf anders voor te doen, de druk om te zijn wie anderen willen dat je bent.

Dus hoe laten we nou dag in, dag uit los wie we denken te moeten zijn? En onszelf accepteren wie we werkelijk zijn?

  • Durf imperfect te zijn… Durf grenzen te stellen… Durf jezelf kwetsbaar op te stellen en sta dat ook toe

  • Accepteren dat we allemaal, dus jij ook, onze sterke en zwakke kanten hebben

  • De verbondenheid met jezelf en anderen die alleen mogelijk is, wanneer jij gelooft dat je goed genoeg bent

Durf je zelf te laten zien. Durf jezelf lief te hebben. Juist wanneer het moeite kost, juist wanneer je worstelt met schaamte of onzekerheid, juist wanneer je de angst voelt niet goed genoeg te zijn en vooral wanneer je intens gelukkig bent maar het niet durft te laten zien.

De bewuste keuze je zelf te laten zien op de moeilijkste momenten opent deuren. Deuren naar vreugde, geluk en dankbaarheid.

Zet die deuren op.

C U Online 🌍

17 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven